Søvn er det nye sex
Søvn er det nye sex. Så skarpt fik jeg summeret det op af en psykoterapeut. Han er specialiseret i parterapi, og har i mange år hjulpet par med at rede problemer ud. I forbindelse med dette arbejde havde han lagt meget tydeligt mærke til, hvordan manglen på søvn – og dårlig søvn – slider på dem, han taler med. Og når overskuddet ikke bliver bygget op gennem søvnen, så starter man dagen i minus og så kan selv det mindste problem nemt synes uoverstigeligt.
Søvnrøverne
Der er 3 ting, som er de helt store søvnrøvere: Det er en klassiker, at søvnkvaliteten ryger, når man får børn. De vågner typisk mange gange i løbet af natten, når de er babyer, og lille Amalia eller Carl synes måske også, at det er helt fint at vågne k. 4 om morgenen og ville lege!
En anden ting, der tager meget søvn, er følelsen af altid at skulle være ”På”: Mobilen sniger sig med ind i soveværelset og er det første, du tjekker inden sengetid og også det første, når du vågner.
Endelig er der nattesved, som ca. halvdelen af os bliver forstyrret af i perioder. Det kan hænge sammen med stress eller det kan skyldes hormonforandringer, som kvinder typisk oplever i forbindelse med graviditet og overgangsalder.
What 2 do?
Den gode nyhed til småbørnsforældre er, at det går over! Børnene kommer til at sove igennem på et tidspunkt, om ikke andet, så bliver de umulige at få ud af sengen, når de bliver teenagere. – Men indtil det sker, så handler det om at træne børnene i at sove igennem. Det er der skrevet mange gode bøger om, og det handler blandt andet om ikke at tænde lys, når man skal skifte dem, at have faste rutiner og at være kærlig og konsekvent. – Og så handler det om at hjælpe hinanden med at få tanket sovetid op: Sov til middag på skift, og besøger du en træt veninde, så tilbyd at gå en lang tur med baby, så hun kan få sovet lidt.
I forhold til mobilen, tablets og andre medier, så er det bedste at holde dem ude af soveværelset. Lav eventuelt en ”medieparkeringsplads” i stuen og køb et gammeldags vækkeur til soveværelset.
Nattesveden er der også gode råd mod. Ud over, at soveværelset skal være luftet godt ud og køligt, så se på det sengetøj, du bruger: Både bambus og silke hjælper naturligt med at regulere kropstemperaturen, så du ikke bliver så varm. Det kan du for eksempel læse mere om på Faktiskpraktisk og på Soveshop, som begge har samlet gode råd og produkter, der hjælper dig til at sove godt.
Og skal du kun gøre en ting …
En enkelt ting, der vil hjælpe dig med at sove bedre, er at lave et aftenritual, som du holder dig til hver aften, inden du skal i seng. Det kan være, at du går en aftentur, sidder lidt i sofaen uden tv eller mobilen tændt. Måske en kop te, måske et varmt brusebad, måske mediterer du – det vigtige er, at du gør det samme stille og roligt i samme rækkefølge hver aften, inden, du går i seng.
Ritualet behøver ikke tage mere end 5-10 minutter, der signalerer, at nu lukker du dagen ned og gør dig klar til at sove.
Når du så kommer i seng, så kan det være svært at falde i søvn, selv om du er meget træt. I stedet for at stresse dig selv med ”at nu er klokken 1.30, så jeg skal op om 5 timer”, så tænk på, at kroppen og hjernen også slapper af, når du ligger i sengen, selv om du ikke sover.