Har du styr på din momsindberetning?
Er du selvstændig og ejer din egen virksomhed, er du sikkert klar over at der skal laves en momsindberetning til SKAT engang imellem. Men har du helt styr på alle faktorerne der skal tages højde for? Eller kan du måske fritages for helst at skulle betale moms? OB Revision, Revisor i København guider dig let igennem de forskellige faktorer du bør tage højde for.
Hvad er moms egentlig , hvor meget skal man betale i moms og SKAL man betale det?
Moms er en meromsætningsafgift som er en offentlig afgift, der skal betales til SKAT. Denne skal betales hvis man ejer en virksomhed som er momspligtig. Det betyder at der er 2 krav som skal overholdes:
– Der skal sælges varer eller tjenesteydelser
– Der skal omsættes for mere end 50.000kr. I en periode på 12 mdr.
I Danmark betaler man 25% i moms. De 25% i moms pålægges varens salgspris, således at denne tjenes ind. Det betyder også at det er køberen som betaler moms, og ikke sælgeren.
Er man momspligtig SKAL man betale moms ind til SKAT.
Kan man blive fritaget for at betale moms?
JA, det kan man. Hvis din virksomhed omsætter for mindre en 50.000kr. Over en periode på 12 mdr., kan du blive fritaget for at betale moms.
Beskæftiger du dig med teleydelser, elektroniske ydelser, bankforretninger, lægepraksis, kiropraktor eller lignende, er der nogle specielle regler som gør sig gældende.
Hvornår skal der indberettes moms til SKAT?
Alt efter hvilken type virksomhed du ejer, er der forskellige frister for momsindberetning til SKAT:
Momsindberetning ved nystartede virksomheder skal ske 2 måneder efter kvartalets udløb.
Momsindberetning ved små virksomheder (maks. omsætning på 5 mio. kr. årligt) skal ske halvårligt
Momsindberetning ved mellemstore virksomheder (omsætning på 5-50 mio. kr. årligt) skal ske kvartalvis
Momsindberetning ved store virksomheder (omsætning over 50 mio. kr. årligt) skal ske månedligt.
Når du skal indberette moms til SKAT
Først skal du sikre dig at din virksomhed er momspligtig. Skal du først registrere din virksomhed som momspligtig, kan du gøre det på indberet.virk.dk. Herefter kan du udregne din moms, indberette og indbetale din moms på SKAT. Moms kan være en indviklet affære at håndtere selv, og vi anbefaler derfor at du kontakter en revisor hvis du føler dig tryk ved din momsberegning. Der findes nemlig flere forskellige afgifter som er lig moms, og det kan være du skal benytte dig af en af disse i stedet.
Andre typer afgifter
Lønsum anvendes når der sælges momsfrie ydelser. I stedet for at betale moms, betales der en lønsumafgift. Dette er specielt gældende i sundhedssektoren, fagforeninger, lotteri og betting, aviser og magasiner.
Onestop moms anvendes når der er tale om salg af teleydelser, radio, tv eller elektroniske ydelser til private forbrugere i lande inden for EU.
Brugtmoms er moms på brugte varer. Har du en 2ndhand butik, vil du højst sandsynligt skulle betale brugtmoms. Brugtmoms er specielt, da der kun betales moms af salgsavancen på produktet, og ikke moms af hele produktet.
Har du brug for hjælp?
Har du brug for hjælp med din momsindberetning eller rådgivning herom, er du velkommen til at kontakte OB Revision. Revisoren har over 25 års erfaring, og er yderst kompetent indfor emnet.